Beleggen in opties? Zo werkt het!

Wanneer je gaat beleggen in opties, zijn er een aantal belangrijke zaken die je moet weten. Wat zijn opties, welke soorten opties zijn er en hoe kan je geld met je investering verdienen?

Wat is een optie?

Een optie is een afgeleid product (derivaat) en geeft het recht om een bepaald product tegen een vooraf vastgestelde prijs en tijdstip te kopen of te verkopen. De waarde van een optie is voornamelijk gebaseerd op de koers van de onderliggende waarde, de looptijd van het optiecontract en de volatiliteit.

Welke soort opties zijn er?

Er zijn twee soorten opties. De eerste vorm van opties is een call optie. Een call optie is een financieel product dat jou als koper het recht geeft om aandelen tegen een vastgestelde prijs te kopen. De prijs van een call optie wordt van te voren bepaald. Wat ook vastgelegd wordt, is de datum waarop het recht kan worden uitgeoefend. Dit noem je ook wel de expiratiedatum. De optiepremie is het bedrag waartegen de optie wordt verhandeld. Wanneer de prijs van optie gestegen is, ontvang je geld.

De tweede optie, de tegenhanger van een call optie, is een put optie. Bij een put optie heb je juist het recht om je aandelen te verkopen. Net als bij een put optie, wordt vooraf de prijs en de datum bepaald. Bij de put optie gaat het dus niet om het aanschaffen van opties, maar om de verkoop daarvan. Wanneer de prijs daalt, kan je winst maken op een put optie.

De prijs van een optie

De prijs van een optie wordt vanzelfsprekend bepaald door de aantrekkelijkheid voor de koper. Een calloptie met de uitoefenprijs onder de huidige koers levert direct winst op en is dan ook erg gunstig. Een vergelijkbare optie zal dan ook tegen een hoger bedrag verhandeld worden. Hierbij zijn 3 mogelijkheden die je moet weten voordat je aan beleggen in opties begint.

  1. In the money: de uitoefenprijs ligt onder de huidige beurskoers: de optie is direct geld waard
  2. At the money: de uitoefenprijs is gelijk aan de huidige beurskoers: de optie levert op het moment niks op
  3. Out of the money: de uitoefenprijs ligt hoger dan de huidige beurskoers: de optie is nog waardeloos.

De waarde van de optie

De waarde van een optie wordt bepaald door de intrinsieke waarde plus de verwachtingswaarde. De intrinsieke waarde is de actuele waarde van de optie. Dus wanneer je met een call optie het recht hebt om een aandeel wat nu 35 euro kost voor 30 euro te kopen heb je 5 euro winst. Daarnaast heb je ook de verwachtingswaarde. Wanneer een optie out of the money is, maar een langere tijd geldig is, zal er verwacht worden dat de optie een hogere koers aanneemt. Het is dus de vraag of men erin gelooft dat de optie in de toekomst meer waard gaat worden. Wanneer de optie nog een langere tijd geldig is, zal de verwachtingswaarde dus hoger liggen.

Ben jij na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over het beleggen in opties? Kijk op compareallbrokers.com en vind de broker die het best bij jou past!