Bezoekers motiveren? Dat doe je met BJ FOGG!

Als je een website hebt, wil je in eerste instantie natuurlijk zo veel mogelijk verkeer realiseren. Hiervoor zet je wellicht zoekmachine optimalisatie en verschillende advertentie types, waaronder LinkedIn adverteren, in. Maar zodra deze bezoekers op je website zijn, wil je maar één ding: ze motiveren en laten converteren. In dit artikel geven we je daarom tips om je bezoekers te motiveren aan de hand van het BJ FOGG model. 

Wat is het BJ FOGG model?

Het BJ FOGG model is ontwikkeld door sociaal wetenschapper Brian Jeffrey Fogg en vertelt je hoe je oriënterende websitebezoekers kunt veranderen in klanten. Hiervoor zijn drie factoren noodzakelijk: 

  • motivatie
  • ability (mogelijkheid)
  • trigger

 

Brian Jeffrey Fogg heeft hier een formule bij bedacht, die er als volgt uitziet: 

Behaviour (de conversie) = Motivatie X Ability X Trigger op hetzelfde moment. 

 

Wanneer jouw website nog niet converterend genoeg is, is de kans groot dat je één van deze drie factoren op dit moment mist of onvoldoende is. En voor een succesvolle website zijn alle drie de factoren nodig. Er vindt namelijk conversie plaats als de bezoeker gemotiveerd is, de weg naar conversie toegankelijk (en makkelijk) is en de trigger op het juiste moment plaatsvindt. 

 

Ter voorbeeld: 

Jouw bedrijf helpt mannen en vrouwen aan een gezonde levensstijl. De ene klant (klant A) kan als motivatie hebben om eind van de zomer in haar trouwjurk te passen. Hier is haar motivatie groot voor. De andere klant (klant B) wil ook gezonder leven, maar heeft hier geen duidelijke reden voor. Motivatie kan daarom lager zijn. Om die reden moet het pakket voor een gezondere levensstijl voor klant B een stuk toegankelijker zijn dan klant A. 

Hoe doe je dit?

Om die vraag te beantwoorden, duiken we kort iets dieper in de drie factoren. 

 

Motivatie

Je kunt de motivatie van bezoekers op drie verschillende manieren op een positieve manier beïnvloeden: