Deze professionals heb je nodig voor brandgevaarlijke werkzaamheden

Ga je een brandgevaarlijke bezigheid uitvoeren? Of dit nu in een grote ruimte is of een kleine, er zal een professional aanwezig moeten zijn. Dit in verband met de regel- en wetgeving van brandpreventie. Het is verplicht van de verzekeringen om een brandwacht of andere professional in de ruimte te hebben, die weet wat en wanneer er uitgevoerd moet worden bij brandgevaar. Hij of zij weet namelijk precies wat er moet gebeuren tijdens het ontstaan van brand. Een brandwacht kan bijvoorbeeld extra hulp verlenen bij BHV’ers en zal toezicht houden tijdens dit brandgevaarlijke werkzaamheden. Mocht er brand uitbreken, kan de brandwacht de juiste preventie uitvoeren en zorgen dat iedereen veilig is. 

Welke professionals worden ingehuurd door bedrijven?

Veel brandwachten hebben extra cursussen gevolgd om ook andere werkzaamheden te mogen uitvoeren. Een persoon die opgeleid is om toezicht te houden bij het uitvoeren van brandgevaarlijke acties in de petrochemische industrie wordt een heetwerkwacht genoemd. Daarnaast zijn er ook nog professionals die toezicht houden bij werkzaamheden in een besloten ruimte. Denk hierbij aan het riool, een silo of tank. Zo’n persoon wordt een mangatwacht genoemd. Een mangatwacht checkt geregeld het zuurstofgehalte en staat in contact met de werknemers in de tank (of het ‘mangat’). Door hun opleiding weet een mangatwacht welke stappen hij of zij moet zetten als er iets mis gaat. 

Welke verplichtingen zijn er qua brandpreventie? 

Het voor ieder bedrijf verplicht om de brandpreventie op orde te hebben. Het is wel zo dat er voor verschillende panden andere eisen zijn. Dit zijn voorbeelden van brandpreventie systemen: brandalarmen, rookalarmen, brandblussers, EHBO kits en blusdekens. Je kunt de juiste eisen vinden in de regel- en wetgeving. Wanneer dit niet duidelijk is of wanneer je vragen hebt, kun je altijd even contact opnemen met een brandpreventie bedrijf.

 

Ook qua werkzaamheden zijn er uiteraard regels. Bij alle brandgevaarlijke werkzaamheden is het verplicht om een professional ter plaatse te hebben die brandgevaarlijke situaties kan checken, branden kan blussen en meer. Bedrijven die brandwachten kunnen je professionals aanraden die ook extra diploma’s hebben behaald, zodat ze naast Rijksgediplomeerde brandwacht taken ook andere taken mogen uitvoeren. Denk aan mangatwacht-taken en meer.