
Digitale veiligheid
Sinds begin 2018 is de regelgeving voor bedrijven omtrent online veiligheid een stuk strenger geworden. Waar moet je rekening mee houden in het kader van de AVG wetgeving?
Online risico’s
Veel privacygevoelige informatie wordt online gedeeld. Denk hierbij niet alleen aan externe communicatie, maar ook mailverkeer tussen werkgever en werknemers. Wanneer Interne communicatie in verkeerde handen valt kan kostbare bedrijfsinformatie verloren gaan. Voorbeelden hiervan zij overzichten met wachtwoorden en inloggegevens, of privégegevens zoals loonstroken. Maar ook offertes of prijsopgaven voor belangrijke partners kunnen je erg veel schade berokkenen indien deze onderschept worden.
Bestanden versleutelen
De makkelijkste oplossing is om een bestand te versleutelen voordat je het verzendt. Hierbij geneer je een wachtwoord waarmee het document ontgrendeld kan worden. Dit wachtwoord stuur je dan mee naar de ontvanger van het document, bij voorkeur via een ander kanaal.
Veilig bestanden versturen kun je op veel verschillende manieren doen. Hiervoor heb je een capabel softwareprogramma nodig. WinRAR is hier een bekend voorbeeld van. Even Googlen naar Secure file transfer geeft je vele alternatieven. Dergelijke software kun je toepassen als je een overzicht met wachtwoorden deelt met een werknemer. Op het moment dat de informatie dan in verkeerde handen valt kan deze niet gelezen worden.
Versleuteld e-mailen
Sinds 2018 is het voor organisaties verplicht om versleutelde e-mails te gebruiken. Bij beginnende en kleine bedrijven zal hier vaak niet over worden nagedacht, maar wanneer een bedrijf en de omzet groeit is het belangrijk om dit wel te doen. Je overtreed namelijk niet alleen de wet als je geen versleutelde e-mails gebruikt, je loopt hiermee ook meer onnodig risico over verlies van kostbare gegevens. Sommige email applicaties gebruiken standaard geen versleuteling. Gmail is een voorbeeld van een applicatie die standaard wel versleuteling gebruikt.
Conclusie
Door gegevens te versleutelen voordat je ze via het internet wegstuurt waarborg je dat je gegevens niet in verkeerde handen vallen. Een kleine investering in online veiligheid kan door het elimineren van risico’s zichzelf makkelijk terugverdienen. Vaak wordt informatie namelijk niet doelbewust verspreid naar partijen waar de informatie niet hoort, maar in een moment van onachtzaamheid. Er zijn verschillende bedrijven gespecialiseerd in online veiligheid die voor jouw specifieke situatie een advies op maat kan geven.
Helaas kunnen niet alle risico’s worden uitgesloten. Indien werkgevers weggaan nemen zij in veel gevallen kostbare bedrijfsinformatie mee. Maak hierover duidelijke afspraken, en eventueel juridische afspraken om informatieverlies zo goed mogelijk te voorkomen.