Dit is waar je aan moet denken als je als werknemer ziek bent

Als je ziek wordt, is dat erg vervelend, zeker als dit voor langere tijd is. Je wilt natuurlijk eigenlijk gewoon naar je werk, maar dat is niet altijd mogelijk. Als je als werknemer ziek wordt, heb je recht op een aantal dingen. Die sommen we hieronder even voor je op.

Wat de werkgever van je mag vragen

Je werkgever mag een aantal dingen van je vragen als je je ziek meldt. Zo mag je werkgever vragen hoe lang je denkt dat je ziekte gaat duren en waar je, als dit het geval is, verpleegd wordt. Het belangrijkste is dat je werkgever je niet mag vragen naar je klachten. De werkgever hoort rekening te houden met je privacy en als hij daarnaar vraagt, mag je hem daar dus op wijzen en hoef je geen antwoord te geven.

Waar je als werknemer recht op hebt

Als werknemer heb je bij ziekte recht op een aantal dingen. Een paar van deze dingen staan waarschijnlijk in je contract, zoals hoeveel en wanneer je uitbetaalt krijgt tijdens ziekte. Ook op onderstaande dingen heb je recht:

 

  • Je hebt het recht om een bedrijfsarts te raadplegen over gezondheidsvragen in relatie tot het werk
  • Je hebt recht op ziekteverzuimbegeleiding door een professionele bedrijfsarts
  • Je mag een second opinion aanvragen bij een tweede bedrijfsarts
  • In de eerste twee jaar van je ziekte mag je niet zomaar worden ontslagen
  • Je hebt recht op een WIA-uitkering als je ontslagen wordt om medische redenen op advies van de bedrijfsarts
  • Je krijgt geen WIA-uitkering als je minder dan 35% arbeidsongeschikt bent. Je kunt dan wel een WW-uitkering aanvragen

Ontslag tijdens ziekte

Officieel geldt de regel: ontslag tijdens ziekte mag, maar vanwege ziekte mag niet. Natuurlijk zijn hier ook weer een hoop regels voor, onder andere om ervoor te zorgen dat de werkgever niet zomaar een excuus verzint om ontslag mogelijk te maken.

Last van ziekte?

Ben je ziek en weet je niet zo goed hoe het nu allemaal zit of zit iets je niet helemaal lekker? Neem dan contact op met een advocatenbureau. Advocatenbureau’s zoals RechtNet Advocaten geven je vrijblijvend advies en helpen je op weg. Zo sta je er in ieder geval niet alleen voor.