
Dit moet je weten voordat je een onderneming start
Dus jij wilt ondernemer worden, of ben je kortgeleden gestart? Dan moet je een paar dingen weten die belangrijk zijn. Ten eerste moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je maakt online een afspraak op een KvK locatie bij jou in de buurt. Zorg dat je op tijd bent en neem je ID mee. Bedenk van tevoren wat voor soort bedrijf je wilt gaan starten zodat je goed voorbereid het gesprek ingaat.
Kamer van Koophandel
De KvK gaat je een aantal vragen stellen over je bedrijf. Op die manier kunnen ze je indelen in een categorie die bij jouw bedrijf past. Je moet wel van tevoren weten of je zelfstandige wilt zijn, of dat je personeel wil aannemen. De meest voorkomende inschrijving bij de KvK is ZZP, zelfstandige zonder personeel. Bij de inschrijving als ondernemer krijg je formulieren mee waar de KvK nummer op staat en je BTW nummer. Dat zijn belangrijke nummers, die je ook op je facturen moet zetten zodra je je klanten rekeningen gaat sturen.
BTW
Als ondernemer moet je BTW heffen en afdragen. Normaliter doe je dat iedere drie maanden door middel van aangifte bij de belastingdienst. Ook kun je profiteren van een aantal voordelen. Zo kun je de BTW terugvragen die je hebt betaald voor dingen die je nodig hebt voor je bedrijf. En als je een auto van de zaak wilt gaan rijden, dan kan dat ook. Beginnende ondernemers hebben vaak geen geld voor dure zakelijke leasecontracten als ze een auto nodig hebben voor hun bedrijf. Dan is misschien de youngtimer-regeling wel iets voor jou. Die regeling is een tegemoetkoming van de Belastingdienst voor jou als startende ondernemer.
Bijtelling
Dat werkt als volgt. Iedere berijder van een bedrijfsauto of leaseauto moet bijtelling betalen. Afhankelijk van de auto die je kiest wordt er een bepaald percentage van de cataloguswaarde van je auto opgeteld bij je inkomen. Deze belasting maatregel wordt maandelijks verrekend met jouw loonbelasting, of de loonbelasting van jouw eventuele werknemers. En de hoogte van het percentage is gerelateerd aan de uitstoot van jouw auto. Er zijn er twee tarieven: het emissieloze bijtellingstarief voor voertuigen (dat is 0 gram CO2-uitstoot) en voor alle overige voertuigen is dat 22%.
Een youngtimer rijden?
Als je in een youngtimer gaat rijden, dan betaal je maar 35% bijtelling. Het grote voordeel zit hem erin dat je die 35% moet betalen over de dagwaarde van de auto, in plaats van de cataloguswaarde. Een youngtimer is een auto die 15 jaar of ouder is. Dat kan financieel aantrekkelijk zijn voor veel ondernemers. Succes!