Ethereum en Bitcoin: de verschillen

We hebben Bitcoin allemaal wel voorbij zien komen. Dit is ook de grootste speler op de markt van de cryptocurrency. Bitcoin maakt een sterke groei door, waardoor de overige digitale munten snel worden vergeten. De Ethereum is naast de Bitcoin razend populair aan het worden. Lees snel verder en ontdek meer over de Ethereum en Bitcoin. 

Het verschil

Ethereum lijkt sprekend op de Bitcoin, maar is toch iets anders. Beiden zijn ze gebaseerd op de technologie van de blockchain. Dit houdt in dat transacties worden uitgevoerd en onafhankelijk worden geverifieerd op een gedecentraliseerd systeem. Er zit een cruciaal verschillen tussen de Ethereum en Bitcoin. De blockchain van de Bitcoin is gemaakt voor een exact doel, namelijk het verwerken van Bitcoin-transacties. Ethereum daarentegen is ontwikkeld als een flexibele infrastructuur. 

Kracht van Ethereum 

Ethereum wordt gebruik voor de smart contracts, ook wel de slimme contracten genoemd. In het geval van de Bitcoin zijn dit enkel de transacties, maar Ethereum kan met dank aan haar flexibele technologie breed worden ingezet. Een slim contract is een overeenkomst, die zonder tussenkomst van personen vervuld kan worden. De slimme contracten zijn gebaseerd op blockchain en voeren een bepaalde actie uit onder bepaalde voorwaarden. 

Ethereum en Ether 

Ethereum heeft haar eigen tokens, namelijk de Ether. De Ether is in principe een coin die kan worden vergeleken met de Bitcoin. De onderliggende basis voor de Ether is Ethereum. Ether biedt een primaire laag aan, waarmee transacties over het Ethereum-netwerk worden uitgevoerd. Als er bijvoorbeeld kosten worden gemaakt om gebruik te maken van het Ethereum-netwerk, dan kan dit worden betaald met de Ether. Eth kopen? Dat kan hier. 

Volatiel 

Net als bij de Bitcoin, varieert de waarde van de Ether ook enorm. Het is ontzettend lastig om de coin op een waarde te schatten. Dit komt omdat een aantal grote partijen interesse hebben getoond in de technologie. Deze technologie biedt namelijk de basis voor de gedecentraliseerde toekomst. Alleen al in het afgelopen jaar zien we dat de prijs van Ether van 10 dollar is gestegen naar 400 dollar. Dit is een aanzienlijk grote stijging. Door de sterk variërende waarde van de munt kan je enorm profiteren of juist slachtoffer worden. We weten helaas niet wat de munt in de toekomst gaat doen. Investeer dus enkel het geld wat jij kunt missen. Zeker niet meer, aangezien de waarde enorm varieert en wie weet ben jij binnen no-time je geld kwijt. 

Dezelfde valkuilen 

Net als de Bitcoin, heeft ook Ethereum last van schaalbaarheid. Elke slim contract en individuele transactie moet onafhankelijk en daarom ook gedecentraliseerd worden verwerkt op het netwerk. Dat klinkt als een groot voordeel, maar het brengt ook een nadeel met zich mee. Een gedecentraliseerd netwerk is namelijk een stuk minder efficiënt dan een gecentraliseerde service. Bij de Bitcoin merk je bijvoorbeeld al dat het uren duurt om een transactie te kunnen uitvoeren.