Flexibele tussenwand nodig? Denk eens aan een vouwdeur.

Industriële ruimtes, zoals fabrieken, magazijnen en commerciële gebouwen, vereisen vaak flexibele oplossingen om verschillende delen van de ruimte van elkaar te scheiden. Een interessante optie die zowel praktische voordelen biedt als bijdraagt aan de industriële uitstraling van de ruimte, is het gebruik van vouwdeuren als scheidingswanden. In deze blog zullen we de voordelen en esthetische aspecten van het gebruik van vouwdeuren als scheidingswanden verkennen.

Geschiktheid van overheaddeuren als scheidingswanden

Of een overheaddeur geschikt is als scheidingswand hangt af van het type ruimte. Voor productielocaties kunnen vrijwel alle vouwdeuren dienen als scheidingswand. In omgevingen zoals scholen of commerciële gebouwen, waar hogere afwerkingseisen gelden, zijn niet alle vouwdeuren geschikt.

Voor we de voor- en nadelen bespreken, kijken we eerst naar de diverse soorten vouwdeuren die beschikbaar zijn als tussenwand.

  • Zijvouwdeuren

Dit type deur bestaat uit meerdere secties die naar de zijkant wegvouwen. De secties kunnen uit sandwichpanelen of glazen panelen bestaan. Voordelen: ook geschikt voor zeer brede deuren. Nadelen: altijd ruimte op de vloer nodig voor de panelen.

  • Vouwdeuren verticaal “Compact”

Dit type deur bestaat uit dezelfde soort panelen als de zijvouwdeur, maar vouwt deze boven de deuropening op. Voordelen: volledige vloer benut. Nadeel: minder geschikt voor hele brede ruimtes (>7-8m).

  • PVC/Kunststof vouwdeuren

Dit type deur bestaat uit een kunststof doek dat opgerold of opgevouwen wordt. Het is zeer flexibel en snel te openen. Voordeel: snel te openen. Nadeel: minder goede isolatie, meer geschikt als binnenwand of in combinatie met een geïsoleerde deur.

Afhankelijk van het type tussenwand dat u wilt realiseren, kunnen de verschillende typen deuren van pas komen:

Afscheiden van ruimtes in productie-omgevingen:

In productieruimtes is een praktische oplossing van belang. De deur moet duurzaam en betrouwbaar zijn. Vrijwel alle typen vouwdeuren die hierboven genoemd zijn, kunnen hier worden toegepast. 

Tussenwand in logistieke gebouwen:

In de logistiek is snelheid vaak van belang. Een deur moet daarom snel openen. De kunststof deuren zijn hier het snelst en kunnen dan vooral gebruikt worden als binnenwand in ruimtes die geen isolatie op het gebied van temperatuur of geluid nodig hebben. Als dit wel nodig is, is het mogelijk om een verticale vouwdeur met hogesnelheidsmotor te kiezen. Deze heeft geïsoleerde panelen, opent sneller dan een standaard deur én is goed geïsoleerd.

Tussenwand in commerciële gebouwen:

In commerciële gebouwen is de combinatie tussen praktisch én representatief vereist. De beide typen paneel vouwdeuren zouden hier passen, al springt de verticale vouwdeur er wel uit qua afwerking en mogelijkheden. Met onzichtbare scharnieren en een systeem dat geheel in het plafond is weg te werken, wordt dit type “Compact” deur vaak ingezet in showrooms. 

Tussenwand in publieke ruimtes, scholen, vliegvelden:

Voor dit soort ruimtes geldt vrijwel hetzelfde als bij de commerciële gebouwen. Echter hierbij kan ook het aspect van gebruiksgemak, veiligheid en een geluidloze operatie van belang zijn. In dat geval is de verticale vouwdeur van het type Compact de beste optie. Mooi afgewerkt, en naar boven openend, dus geen gevaar voor voorbijgaande passagiers of bezoekers. Daarbij opent deze deur zich vrijwel geluidloos.

Conclusie: Veelzijdige oplossingen voor diverse ruimtes

Het gebruik van vouwdeuren als scheidingswanden biedt tal van voordelen, zowel praktisch als esthetisch, in industriële, commerciële en publieke ruimtes. Deze deuren combineren flexibiliteit, functionaliteit en een stoere uitstraling, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn voor elke ruimte die behoefte heeft aan het scheiden van verschillende delen.

Voor meer informatie over Compact vouwdeuren kunt u terecht op www.rolflex.com/nl/.