Het gebruik van een heggenschaar

Het gebruik van een heggenschaar

Een heggenschaar, ook wel haagschaar genoemd, wordt gebruikt om heggen te snoeien, zoals de naam al doet vermoeden. Je kunt met heggenscharen een heg goed bijhouden zodat deze er netjes uit blijft zien en gezond blijft groeien. Met een heggenschaar kun je een heg bijhouden, maar ook in bepaalde vormen snoeien, zoals bijvoorbeeld een dier of ronde of vierkante vorm. Heggenscharen zijn in principe makkelijk te gebruiken, maar toch willen we je wat tips geven over het gebruik ervan. Heggenscharen zijn te koop in veel tuinwinkels, maar ook in webshops zoals bij www.detuinmachineshop.nl.

Je heg snoeien met een heggenschaar

Hoe je een heggenschaar gebruikt en welke je precies moet gebruiken hangt eigenlijk af van welke heg je hebt en hoe deze eruit ziet. Ook breedte en lengte en welke takken eraan zitten heeft invloed op welke heggenschaar je moet gebruiken. Er zijn namelijk verschillende heggenscharen.

Je hebt handmatige heggenscharen die je zelf moet bedienen. Er zijn ook elektrische scharen die het werk voor je doen. Jij hoeft dan alleen maar langs de heg te bewegen. Deze elektrische heggenscharen zijn er met een accu of met een benzine aandrijving. Een handmatige heggenschaar is fijn en goedkoper voor als je maar soms een heg moet snoeien, maar een elektrische heggenschaar bespaart je veel moeite en tijd.

Welke heggenschaar moet je bij je heg gebruiken

Welke heggenschaar je moet gebruiken verschilt per heg. Als je hoog moet snoeien, hoger dan jezelf, dan kun je het beste een telescopische heggenschaar kopen. Deze hebben een handige steel voor extra lengte. Voor diepe of moeilijk bereikbaar heggen kun je het beste een heggenschaar met lang blad kopen. Voor buxusbollen of lage heggen koop je een buxusschaar. Ook moet je goed kijken naar hoe dik te takken zijn. Hoe dikker de taken, hoe meer afstand tussen de messen aan te raden is.