Het verschil tussen Champagne en Cava

Vrijwel iedereen kent het Franse champagne. Vooral als we denken aan de jaarwisseling, bij de Formule 1 zodra de top 3 op het podium elkaar staat nat te spuiten, maar natuurlijk ook voor andere feestelijke gelegenheden. Echter stijgt de populariteit van het Spaanse cava.

De Spaanse champagne

Cava wordt weleens de ‘Spaanse champagne’ genoemd. Formeel gezien is dit onjuist omdat alleen wijn uit de Franse Champagnestreek ‘champagne’ genoemd mag worden. Het is zelfs zo dat naamstelling ‘champagne’ beschermd is binnen de Europese Unie. Cava wordt geproduceerd in de Penedès. Dit is het wijngebied ten zuidwesten van Barcelona, Catalonië. Echter wordt in andere streken zoals Aragon en Rioja op kleinere schaal ook cava gemaakt.

Milder van smaak

In tegenstelling tot champagne is cava iets milder van smaak dan champagne. Dit heeft alles te maken met het klimaat. Aangezien Spanje meer zonuren heeft dan Frankrijk, maakt het dat de Spaanse wijnen over het algemeen zachter en rijper zijn dan de noordelijker gelegen gebieden zoals Frankrijk waar de wijnen vaak krachtiger en frisser zijn.

Freixenet cava

De bekendste Spaanse cava is van het merk Freixenet. Dit is over de hele wereld bekend en neemt steeds meer toe in populariteit. Freixenet cava is online makkelijk te bestellen wat ideaal is in deze tijden van thuiswerken en minder de deur uit mogen. Erg leuk om als geschenk te geven in deze barre tijden, of straks zodra de feestdagen weer voor de deur staan. Of het nu is om je zakenrelaties, personeel of klanten te schenken.