Hoe bind je jouw werknemers aan jouw organisatie?

In de huidige krappe arbeidsmarkt is het vinden van personeel voor veel ondernemers een behoorlijke uitdaging. En als je deze werknemers eindelijk hebt gevonden, is het behouden een nog veel groter probleem. Omdat werkend Nederland een ruime keuze aan banen heeft wordt er veel ge-job-hopt (van baan gewisseld). Om dit te voorkomen en ervoor te zorgen dat het personeel aan jouw organisatie te binden zul je als ondernemer je best moeten doen. Hoe je dit doet? Dat gaan wij je in dit artikel vertellen!

 

Tip 1: Begin met goede arbeidsvoorwaarden

Het binden en boeien van jouw werknemers begint altijd bij de primaire arbeidsvoorwaarden. Met deze arbeidsvoorwaarden haal je iemand binnen, maar deze zorgen er ook voor dat iemand graag blijft. Hiervoor is het belangrijk dat je jouw medewerkers een passend (en ruim) salaris biedt. Daarnaast zijn vakantiedagen ook erg waardevol. Er zijn momenteel zelfs bedrijven die een onbeperkt aantal vakantiedagen aanbiedt zolang het werk maar af is. Hiermee geef je het personeel vertrouwen en dat motiveert!

 

Ook de secundaire voorwaarden zijn van belang. Hiermee kun je je namelijk onderscheiden van alle andere werkgevers. Hoe creatiever je bent, hoe beter dit voor je zal uitpakken. Voorbeelden van creatieve  secundaire arbeidsvoorwaarden zijn:

  • Het regelen en betalen van tijdelijke huisvesting
  • Voorzie het kantoor van spellen, een tafeltennistafel of dartbord
  • Bied meditatiecursussen, yogalessen, sportklassen of massages op kantoor aan
  • Bied een ‘gratis’ vrije dag aan bij verhuizingen etc.
  • Laat iedereen jaarlijks een goed doel kiezen om aan te doneren
  • Laat je personeel bedrijfsmiddelen (laptop, auto, telefoon)  privé gebruiken
  • Laat je personeel een hoortest afnemen bij een audicien en bied (korting) hoortoestellen aan
  • Zorg voor een goede pensioenregeling, reiskostenvergoeding, en een 13e maand of eindejaarsuitkering

 

Tip 2: Bied werknemers de mogelijkheid tot om- en bijscholing 

Mensen willen zich over het algemeen graag doorontwikkelen. Hiervoor kun je als werkgever de mogelijkheid tot het volgen van online trainingen of webinars aanbieden. Het vergaren van nieuwe kennis is niet alleen lucratief voor henzelf, maar ook voor het bedrijf! 

 

Als werkgever kun je studie- of ontwikkelkosten voor werknemers onbelast vergoeden. Bij de belastingaangifte trek je deze kosten af van de winst uit de onderneming. Daarnaast kunnen jouw werknemers ook gebruik maken van de scholingsmogelijkheden van het STAP-budget. Deze cursussen zijn mooi te verwerken in een persoonlijk ontwikkelingsplan.

 

Tip 3: Voorzie het personeel van een goede thuiswerkplek

Sinds de corona-crisis wordt er heel veel thuis gewerkt. Dit is niet alleen blijven hangen omdat het ‘veilig’ is, maar ook omdat men het prettig vindt. Werk dit dan ook niet tegen en bied waar mogelijk aan dat personeel vanuit huis kan werken. 

 

Regel  hiervoor dan ook een goede thuiswerkplek met de juiste thuiswerk middelen. Dit doe je bijvoorbeeld door het voorzien van een beeldscherm, toetsenbord, muis en een bureaustoel van kantoor mee te geven. 

 

Tip 4: Werkplezier is de key!

Het is bewezen dat gelukkige medewerkers beter presteren. Daarnaast zijn ze minder vaak ziek en werken ze gemotiveerder en willen ze dus langer bij jouw organisatie blijven werken. Dit scheelt jou op den duur heel veel kosten, dus het is slim om in werkplezier te investeren. Hoe je voor werkplezier zorgt? Creëer veel momenten van ontspanning, beloon iedereen waar nodig en onderneem leuke activiteiten met elkaar. Je hoopt eigenlijk dat het team als een groep vrienden met elkaar omgaat. 

 

Er zijn tegenwoordig zelfs bedrijven die een paar maanden per jaar vanuit het buitenland werken. Ook dit verhoogt de loyaliteit van werknemers (vooral met een jong team).

 

Ben jij helemaal klaar voor het binden van alle werknemers? Met een vleugje creativiteit en de bereidheid om in werknemers te investeren moet dit zeker lukken!