Hoe werkt een verzendlabel?

Verzendlabels zijn meer dan een beetje papier met een klevende onderkant. Ze zijn complexer dan dat ze eruit zien. Een kleine fout met een verzendlabel kan er al voor zorgen dat je pakketje ergens verkeerd beland of zelfs wordt geweigerd, wat dus alleen maar voor meer onverwachte en onplezierige kosten zorgt. Bij een pakket versturen is het dus belangrijk om een juist verzendlabel te maken.

Wat is een verzendlabel?

Verzendlabels bevatten informatie waarmee het pakketje op de juiste plaats wordt afgeleverd. De belangrijkste informatie bestaat meestal uit de datum, trackingnummer, het formaat het gewicht van het pakketje en uiteraard het verzend- en bezorgadres. Sommige verzendlabels bevatten ook informatie over de inhoud. Deze informatie is cruciaal bij een pakket versturen.

Verzendlabels plak je meestal op de bovenkant van je pakketje, zodat deze goed zichtbaar en te vinden is. Ook moet het label van het juiste formaat zijn. Er zijn sites die gratis templates van verzendlabels aanbieden.

Gebruiken van een verzendlabel

Omdat verzenddiensten strenge regels stellen aan hun verzendlabels, kun je een label dus niet zelf ontwerpen of met de hand invullen. Je kunt verzendlabels kopen op een postkantoor, maar hier betaal je dan wel de detailhandelsprijs voor porto voor.

Het is ook mogelijk om verzendlabels zelf aan te maken. Dit bespaart tijd en geld. Tijd omdat je dan niet op het postkantoor hoeft te wachten tot het label klaar is. Je bespaart geld doordat je korting krijgt op de porto en zelf geen label hoeft te kopen.

Veel verzenddiensten bieden hun eigen online manieren aan om een verzendlabel te maken. Deze labels komen dan ook overeen met de strenge eisen die zij stellen. Dit is echter geen snelle manier, omdat je voor ieder pakketje opnieuw alles moet invullen. Gelukkig zijn er ook verzendplatformen die online tools aanbieden om formulieren snel in te vullen op een effici├źnte manier. Deze tools kun je ook linken aan je eigen webshop of onderneming, waardoor je zelf weinig hoeft te doen.