Houten gevelbekleding

Gevelbekleding is de buitenste schil van een gebouw en daardoor het eerste wat opvalt. Daarnaast bescherm de gevel de achter constructie tegen weer en wind. Hout wordt vaak voor gevelbekleding gebruikt en is een natuurlijk product. De bekleding is vaak opgebouwd uit aaneengesloten houten delen, maar ook een open variant van niet-aaneengesloten delen is mogelijk. Ze kunnen horizontaal of verticaal geplaatst worden in verschillende vormen. Ook is het in verschillende soorten hout te maken en kan het semi-transparant of dekkend toegepast worden.

Duurzame houten gevelbekleding

Hout is een veelgebruikt bouwmateriaal. Het materiaal is hernieuwbaar en bijna CO2-neutraal. Ook wordt het met enorm weinig energie geproduceerd ten opzichte van andere materialen. Wanneer je het hout verduurzaamd wordt de houten gevelbekleding nog beter bestand tegen de wisselende invloed van vocht en droogte. Daarbij krijgt het ook een langere levensduur van minimaal 15 jaar. Bovendien draag je bij aan het behoud van de natuur. Alle typen gevelbekleding kunnen milieuvriendelijk verduurzaamd worden. Dit wordt gedaan aan de hand van innovatieve technieken. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld thermische modificatie en vacuĆ¼m verduurzaming.

Houtsoorten

De houtsoorten voor een houten gevelbekleding is te verdelen in tropische (harde) en traditionele (zachte) houtsoorten. Er zijn verschillende zachte houtsoorten, zoals harsachtige van een spar, witte den, rode den of lariks. Ook de ceder is gemakkelijk. Zachte houtsoorten zijn gevoeliger in vergelijking met de harde houtsoorten. Wanneer je lichte schade kan verwachten aan de gevel door buiten spelende kinderen of takken, kun je beter kiezen voor een harde houtsoort. De houtsoorten iroko, afzelia, padouk en merbau zijn hiervoor geschikt. Hout kun je in verschillende kleuren krijgen, dit ligt aan de houtsoort. Wel kan de kleur door weersomstandigheden vergrijzen. Hoelang dit duurt is afhankelijk van de situatie. Als de gevel veel in de zon staat zal de verkleuring iets sneller gaan. Maar de vergrijzing hoeft geen ramp te zijn. Dit kan soms ook leiden tot mooie kleuren.