Krapte op de arbeidsmarkt: hoe blijf je als werkgever aantrekkelijk?

Feestjes, elektrische fietsen en andere gadgets, dat zijn de zaken waar men tegenwoordig van denkt dat je als werkgever aantrekkelijk blijft. En ja, tuurlijk zijn die feestjes en cadeaus een mooie blijk van waardering en kan het het teamgevoel versterken en interne trots vergroten. Máár, dit is absoluut niet genoeg. Het fundament van wat jouw organisatie aantrekkelijk maakt én hoe dat blijft, ligt heel ergens anders. Het geheim van een goed fundament? Oprechtheid en vertrouwen. Wij leggen je uit hoe je met deze basis werknemers aan je kunt binden in deze turbulente periode van grote krapte op de arbeidsmarkt. 

Het belang van aantrekkelijk werkgeverschap

Als werkgever is het je vast niet ontgaan: het vinden van de juiste werknemers voor jouw bedrijf wordt steeds moeilijker. Dit is ook niet zo gek. Er zijn op dit moment namelijk meer vacatures dan beschikbare medewerkers. Deze krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat het heel belangrijk is om te zorgen voor aantrekkelijk werkgeverschap. Hiermee onderscheidt je jezelf als bedrijf. Dit is tegenwoordig echt niet meer met enkel een goed salaris. Als jij medewerkers weet aan te spreken en boeien met aantrekkelijk werkgeverschap, kun je deze medewerkers aan je binden. Zo hoef je ook niet telkens op zoek naar nieuw personeel.

5 stappen naar aantrekkelijk werkgeverschap

Cultuur veranderen en het vergroten van vertrouwen zijn geen dingen die van de één op de andere dag veranderen. Het gaat hierbij om gedrag en het aanpassen hiervan kost tijd. Tegelijkertijd is iedere interactie een kans om vertrouwen te vergroten. Dus wat kun je als HR of werkgever zelf doen om aan de slag te gaan met het aantrekkelijker maken van jullie werkgeverschap? Elke onderstaande stap helpt je een beetje de juiste richting op.

Stap 1: Creëer commitment 

Commitment binnen de organisatie start bij het leiderschap en de overtuiging dat goed werkgeverschap gebaseerd is op vertrouwen en focus op mensen. Dit leidt tot succes. Is dit niet het geval? Ga wederom het gesprek met elkaar aan of vraag hier hulp bij.

Stap 2: Stel een gezamenlijke visie op

Zorg voor een gezamenlijk visie van hoe goed werkgeverschap in jullie organisatie er specifiek uitziet. Doe je ogen eens dicht en stel je voor: Hoe ziet het eruit? Hoe gaan mensen met elkaar om? En wat zijn jullie belangrijkste waarden hierin? Visualiseer dit en leg het vast. Communiceer over en betrek iedereen in de organisatie vervolgens in deze visie. Het zijn van een goede werkgever, en daarmee het zowel intern als extern aantrekkelijk(er) worden, doe je samen.

Stap 3: Een sterk beleid

Richt jullie (HR) beleid, rituelen en programma’s op zo’n manier in dat het vertrouwen vergroot. Maak het gevarieerd, maak het uniek, maak het toegankelijk voor iedereen binnen de organisatie, zorg dat het persoonlijk is én dat het aansluit bij waar jullie als organisatie voor staan. Vergeet tot slot niet om te communiceren wat jullie doen, om het interne gevoel van trots te stimuleren.

Stap 4: Vier successen (ook de tussentijdse) 

Vergeet niet te vieren met elkaar! Vanuit je successen leer je. Vaak vieren wij enkel als het doel voltooid is, maar mis die tussenstappen niet. Vergeet niemand hierin, iedereen draagt immers bij aan succes.

Stap 5: Laat zien dat je een goede werkgever bent 

Veelal is dit een eerste stap die organisaties zetten als zij aan de slag gaan met het zijn van een aantrekkelijke werkgever en wanneer ze personeel werven. Maar deze stap heeft pas echt effect als jullie daadwerkelijk een goede werkgever zijn. Eerst is het zaak om te achterhalen wat jullie onderscheidend maakt als werkgever én jullie mensen het ook echt zo ervaren. Vervolgens kunnen jullie aan de slag met employer branding.