Mag het ietsje meer zijn

Je bent bij de slager. Die ouwerwetse die bedoel ik. Daar waar ze het vlees nog direct van het stuk af snijden, daar waar je nog persoonlijke wordt geholpen. Daar is het meestal zo dat ze net iets meer afsnijden dan wat je hebt besteld. Dit alles met het doel om meer te verkopen en hun marge mee te garanderen. En iedereen zegt bijna als vanzelfsprekend gewoon ja. Want wie gaat er nu heibel maken, waar een aantal mensen getuige van zijn. Een oude verkooptruc die bijna altijd werkt.

Omgekeerd werkt het ook zo. Prestatie die moeten worden geleverd zijn meestal minder dan wat is afgesproken en dat vinden we eigen ook maar meteen gewoon. En ja, ben nou eerlijk wie loopt er nou te zeiken over een klein beetje minder prestatie. Dat vinden we toch gewoon.

En verandert het daarmee

Slecht presteren staat niet op zichzelf en is vaak het gevolg van een houding, een gedrag wat we onszelf aanmeten. Als we de eerste keer het niet halen en niemand zegt er wat van dan gaan we het als gewoon ervaren en komen we er mee weg. De volgende keer is het weer wat minder en als ook daar niks van gezegd wordt, dan is dat de nieuwe norm. Een goede contract en leveranciersmanagement opleiding is dan belangrijk om te leren grenzen te stellen en te leren hoe je dan ingrijpt en hoe je dan de ander aanspreekt zodat deze weer de goede weg vervolgt. En verandert het daarmee. Uiteindelijk wel maar dat gaat je veel tijd en energie kosten, tenminste als je aan de juiste knoppen draait.

Draaien we wel aan de juiste knoppen

Het draaien aan de juiste knoppen en het is goed te weten waar deze bij de ander zitten. Daarvoor is het van belang om te weten waarmee je iemand kunt belonen en hoe je er op kunt aansturen dat mensen zich beloond voelen. Dat is makkelijk gezegd en wat moeilijker gedaan, dus leer eerst maar even hoe het werkt en hoe je daar in je eigen praktijk het beste mee kunt omgaan. Als je die dan gevonden hebt moet je het ook nog juist gaan toepassen, daarom is het belangrijk om dat eerst in een veilige omgeving te leren en als je het daar kunt, kun je het gaan toepassing in eigen situatie, je eigen contractrelatie. Succes ermee.