Optimaal je bestelauto verzekeren met deze tips

Een bestelauto dient net als een gewoon particulier voertuig uiteraard te worden verzekerd voordat deze de weg op kan. Ook voor dit type van auto geldt dat er altijd een keuze kan worden gemaakt uit tal van verschillende mogelijkheden. Wanneer we het aanbod op de markt gaan bekijken kunnen we dan ook vaststellen dat er een keuze kan worden gemaakt tussen de WA-verzekering, de beperkt casco- en de volledige cascoverzekering. Zou jij er absoluut zeker van willen zijn dat jouw bestelauto verzekeren op de best mogelijke manier kan gebeuren? Dan is het zonder meer de moeite waard om stil te blijven staan bij de onderstaande tips. 

 

 • 1.) Moet je de bestelauto zakelijk of privé verzekeren?

 

De eerste tip is meteen een zeer belangrijke. Een bestelauto verzekeren kan immers op twee verschillende manieren. Het is natuurlijk zo dat je met een bestelauto kan rijden voor private, maar ook voor zakelijke doeleinden. In eerste instantie lijkt dit op vlak van verzekering misschien niets uit te maken, maar dat is helemaal niet juist, integendeel. Wanneer je ervoor kiest om je bestelauto privé te laten verzekeren zal je namelijk geen zakelijke ritten kunnen verzekeren. Ben je van plan om de verzekering voor zakelijke doeleinden te gebruiken? In dat geval moet je daarvoor ook een zakelijke verzekering gaan afsluiten. Daarbij zijn verschillende specifieke ritten gedekt in de verzekeringspolis. Denk hierbij onder meer aan: 

 

 • Koeriersdiensten; 
 • Goederenvervoer; 
 • Het uitvoeren van betaald personenvervoer; 
 • Het inzetten van de bestelauto voor de rijschool; 
 • Het gebruik door een garage of leasingbedrijf;

 

Je bestelauto verzekeren is dus iets waar je in de praktijk zeer goed over moet gaan nadenken. Veel mensen doen dit helaas niet waardoor ze op het einde van de rit kiezen voor een verzekering voor hun bestelauto die helemaal de vooropgestelde verwachtingen niet weet in te lossen. Het spreekt voor zich dat dit niet meteen interessant te noemen is, integendeel. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, een bestelauto verzekeren kan dus zowel privé gebeuren als voor zakelijke doeleinden. 

 

 • 2.) Welk type bestelautoverzekering heb je nodig?

 

Er dient niet alleen maar rekening te worden gehouden met het verschil op vlak van het soort bestelautoverzekering. De keuze tussen een private en een zakelijke verzekering is dan ook beslist niet de enige die je moet maken, integendeel. De belangrijkste keuze moet dan eigenlijk nog komen. Net zoals het geval is bij gewone auto’s is het namelijk ook bij een verzekering voor je bestelauto zo dat je een keuze kan maken uit verschillende opties. Het gaat daarbij dan concreet om de volgende mogelijkheden: 

 

 1. Een WA-verzekering voor schade aan derden; 
 2. Een beperkt cascoverzekering; 
 3. Een volledige cascoverzekering; 

 

Het type bestelautoverzekering waarvoor je uiteindelijk gaat kiezen wordt bepaald door tal van verschillende factoren. In eerste instantie is er bijvoorbeeld de waarde van je bestelauto. Daarnaast moet er echter ook worden gekeken naar het gebruik van de wagen. Ga je deze elke dag gebruiken of slechts sporadisch? Dan kan dat het verschil maken tussen een goedkope en een duurdere verzekering. De volledige cascoverzekering of de zogenaamde all risk is de enige bestelautoverzekering die ook zelf veroorzaakte schade dekt. Hierdoor ligt de verzekeringspremie wel behoorlijk hoog. Voor sporadisch gebruik is deze verzekering dan ook zeker niet aan te raden… tenzij je natuurlijk een erg dure bestelauto hebt gekocht.

 

 • 3.) Zakelijk je bestelauto verzekeren levert extra voordelen op

 

Je bestelauto verzekeren op naam van je zaak zorgt ervoor dat je kan rekenen op niet onbelangrijke financiële en / of fiscale voordelen. Voor ondernemers is het namelijk mogelijk om de verzekeringspremie van de bestelautoverzekering in te brengen als kost in hun onderneming. Dit zorgt ervoor dat ze deze kosten fiscaal kunnen inbrengen waardoor ze op het einde van de rit in mindering kunnen worden gebracht op de belastingen. Voor particulieren is zo’n fiscaal voordeel uiteraard niet van toepassing. Enkel en alleen mindervaliden kunnen in dat geval nog rekenen op een bepaald voordeel. 

 

 • 4.) Kan je het eigen risico optrekken of niet?

 

Bijzondere aandacht dient te worden besteed aan het eigen risico waar je bij een bestelautoverzekering rekening mee kan houden. Een bestelauto verzekeren is dan wel mogelijk met het standaard eigen risico, maar in het merendeel van de gevallen is het toch interessanter om te kiezen voor een wat hoger eigen risico. Op deze manier zal je namelijk kunnen vaststellen dat de periodieke verzekeringspremie aanzienlijk kan worden gedrukt. Let wel, trek het eigen risico ook niet teveel op. Wanneer er zich toch een schadegeval voordoet spreekt het namelijk voor zich dat je wel de eigen kosten nog zal moeten kunnen betalen. Anders komt de verzekeraar ook niet tussen in de rest van de geleden schade.

 

 • 5.) De bestelautoverzekering vergelijken loont 

 

Een bestelauto verzekeren doe je in de praktijk niet zonder eerst even een vergelijking uit te voeren. Een bestelautoverzekering vergelijken kan tegenwoordig ook erg eenvoudig. Je dient dan ook zeker niet meer zoals vroeger manueel offertes aan te gaan vragen bij verschillende verzekeraars, integendeel. Het enige wat je tegenwoordig moet doen is even een vergelijkingstool gebruiken, aangeven wat je nu precies van je bestelautoverzekering verwacht en binnen enkele seconden heb je een resultaat op maat van jouw wensen. Je zal kunnen vaststellen dat je op deze manier de premie van je bestelautoverzekering echt meer dan behoorlijk kan drukken. Zo wordt het afsluiten van een voordelige bestelautoverzekering ook voor jou (en bij een all risk polis) plots zonder enig probleem mogelijk.

 

 • Let op! De meest optimale verzekeringspremie is niet altijd mogelijk!

 

Iedereen wil natuurlijk graag zijn of haar bestelauto kunnen verzekeren tegen de meest optimale prijs. Door rekening te houden met de aangehaalde tips op deze pagina is dat in grote lijnen mogelijk. Echter is het zo dat je ook in dat geval wellicht rekening moet houden met bepaalde negatieve invloeden op de premie. Denk hierbij dan niet alleen aan bijvoorbeeld de specificaties van je bestelauto, maar ook aan je eigen schadeverleden. Heb je in het verleden reeds één of meerdere keren een ongeval gehad met verwijtbare schade? Dan is de kans groot dat je bestelauto verzekeren tegen de laagste premie niet meer mogelijk is.