Pixel vs vector bestand

Er zijn twee hoofdtypen afbeeldingsbestanden: Raster en Vector. Rasterafbeeldingen worden gemaakt met op pixels gebaseerde software of vastgelegd met een camera of scanner. Ze komen in het algemeen vaker voor, zoals jpg, gif, png, en worden veel gebruikt op internet. Vectorafbeeldingen zijn door wiskunde gedefinieerde vormen die zijn gemaakt met vectorsoftware en komen niet zo vaak voor; gebruikt in CAD/engineering, 3D-animatie en grafisch ontwerp voor processen die een afbeelding op een object reproduceren, zoals graveren, etsen, stencils snijden.

Als je een rasterprogramma gebruikt, schilder je een afbeelding en het is vergelijkbaar met een penseel in verf dopen en schilderen. Je kan kleuren mengen om de overgang van de ene kleur naar de andere te verzachten.

Wanneer je een vectorprogramma gebruikt, teken je de omtrek van vormen: en het is vergelijkbaar met het maken van een afbeelding met tegels in alle verschillende vormen en maten. bijv. een oogvorm, een neusvorm, een lipvorm. Deze vormen die objecten worden genoemd, vertonen telkens één enkele kleur.

Pixel vs. vector

Rasterafbeeldingen zijn gemaakt van pixels. Een pixel is een enkel punt of het kleinste afzonderlijke element in een weergaveapparaat. Als je inzoomt op een rasterafbeelding, kan je veel kleine vierkantjes zien.

Vectorafbeeldingen zijn wiskundige berekeningen van het ene punt naar het andere die lijnen en vormen vormen. Als je inzoomt op een vectorafbeelding, ziet deze er altijd hetzelfde uit.

Een rasterafbeelding heeft een bepaald aantal pixels. Wanneer je het afbeeldingsbestand vergroot zonder het aantal pixels te wijzigen, ziet de afbeelding er wazig uit. Wanneer je het bestand vergroot door meer pixels toe te voegen, worden de pixels willekeurig over de afbeelding toegevoegd, wat zelden goede resultaten oplevert.

Wanneer je een vectorafbeelding vergroot, blijven de wiskundige formules hetzelfde en wordt dezelfde visuele afbeelding weergegeven, ongeacht de grootte. Vectorafbeeldingen kunnen naar elk formaat worden geschaald zonder kwaliteitsverlies. Een vector bestand kan je maken op verschillende manieren. Je kan bijvoorbeeld in Adobe Illustrator een pixel bestand omzetten naar vector of zelf vectoriseren. Je kan ook een service inschakelen zoals logovectorservice.