Technische innovatie in de landbouw

De landbouw verandert op hoog tempo. De machines verbeteren, er wordt meer gebruik gemaakt van Arificial Intelligence en drones helpen de boer met het bijhouden van het land. 

 

De tijd van kleine landbouwbedrijven is voorbij. De Nederlandse landbouw is één van de meeste geavanceerde economische sectoren van dit moment.

Beter gebruik van machines

In de landbouw zijn machines onmisbaar. Zowel voor de oogst, als voor het zaaien en vervoeren van producten. Er bestaan enorm veel verschillende machines voor de landbouw en Nederland blijft steeds beter geavanceerde machines ontwikkelen. Het oogsten gaat steeds gemakkelijker en voor het zaaien is vrijwel geen personeel meer nodig. De handel in landbouwmachines is ‘booming’ en bedrijven als Van Trier verhuren en verkopen landbouwmachines van hoge kwaliteit.

Smart farming

Smart farming is een term die in de landbouw steeds meer gebruikt wordt. Wageningen staat inmiddels op de kaart als één van de meest innovatieve landbouwuniversiteiten ter wereld. Eén van ontwikkelingen in smart farming is automatisering. Zo bestaan er bijvoorbeeld inmiddels geautomatiseerde melk- en voersystemen. Hiermee besparen boeren op zowel personeel als middelen. 

 

In de melkveehouderij gebruikt inmiddels een kwart van de melkveehouders melkrobots. Deze robots helpen de boer met het melken, maar ook bijvoorbeeld met het opruimen van de mest. Wereldwijd wordt er van duizenden robots in de melkveehouderij gebruik gemaakt, hiervan zijn er veel afkomstig uit Nederland

 

Ook in de landbouw wordt er echter gebruik gemaakt van robots. Zo zijn er robots die gewassen kunnen herkennen. Deze kunnen ook onkruid schoffelen, zodat dit niet meer handmatig door de boer en zijn personeel gedaan moet worden. Daarbij analyseren de robots ook planten en kunnen zij bepalen of ze tot een bepaalde actie over moeten gaan.