Tips om de accuduur van een laptop te verlengen

Iedereen kent die frustratie wel van een laptop die snel leeg gaat. Wanneer je de laptop koopt, let je waarschijnlijk wel op wat de accuduur is, maar na een paar maanden merk je al dat dit minder wordt. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de accu minder snel leeg gaat.

De helderheid

Een beeldscherm met een hoge helderheid kan erg veel energie vragen. Het verlagen hiervan zorgt er al voor dat de accu minder snel leeg gaat. Handig, want het is maar een kleine aanpassing. Vooral voor tijdens het werken in de avond, terwijl het schemert, is het gemakkelijk om de helderheid naar beneden te doen.

Toetsenbordverlichting

Niet iedere laptop beschikt erover, maar net als de verlichting van het beeldscherm, zorgt de verlichting van het toetsenbord er ook voor dat de accu van jouw laptop sneller leeg gaat. En dat terwijl het niet per se functioneel is, want de letters zie je meestal wel. Zit je in het donker te werken? Zet de toetsenbordverlichting dan gewoon even aan en doe het weer uit wanneer dit mogelijk is.

Energiebeheer

Laptops hebben allerlei functies die ervoor zorgen dat jouw laptop energie bespaart. Je kunt het bijvoorbeeld instellen hoe lang het duurt voordat hij op slaapstand gaat wanneer je even niks doet met de laptop. Hoe sneller hij op slaapstand gaat, hoe meer energie je bespaart. Ook hebben veel laptops een batterij besparende ECO-stand. Dat zorgt er onder andere voor dat programma’s op de achtergrond minder vaak verversen, waardoor de batterij minder snel leeg loopt.

Wifi, bluetooth en GPS

Net als bij telefoons, zorgen wifi, bluetooth en GPS er bij de laptop ook voor dat de batterij van een laptop sneller leeg gaat. Het is namelijk continu op zoek naar signalen. Natuurlijk heb je de verbindingen, vooral wifi, meestal nodig wanneer je de laptop gebruikt. Maar wanneer dat niet zo is, kan je het beste al deze verbindingen uit te zetten. Zo verspil je niet onnodig veel batterij.

Randapparatuur

Je zal er niet snel aan denken, maar ook randapparatuur zorgt ervoor dat een laptop sneller leeg gaat. Het gebruik van een externe harde schijf of het opladen van jouw telefoon aan jouw laptop, zijn daar voorbeelden van. Het neemt namelijk energie over van jouw laptop. Door deze apparaten te ontkoppelen wanneer dit niet nodig is, bespaar je energie.