Verduurzaam jouw bedrijf op drie manieren

Het verduurzamen staat de laatste tijd bij steeds meer bedrijven hoger op de agenda. Valt er binnen jouw bedrijf of organisatie nog een flinke verduurzaam-slag te halen? Let dan even goed op, want wij vertellen je hier uitgebreid hoe jij dat op drie manieren doet.  

  1. Begin klein

Verduurzaming hoeft helemaal niet in te houden dat jij met gigantische plannen op tafel moet te komen. Start eens bij het begin met kleine aanpassingen die gedaan kunnen worden. Zogenoemde quick wins. Wat dacht je van een contract bij een duurzame energieleverancier? Levert een groene energieleverancier al jouw stroom? Daarnaast is het altijd goed om te kijken of er overal wel spaarlampen hangen en het licht (met een timer?) elke avond uitgaat. Ditzelfde geldt voor de verwarming: gaat die uit zodra het laatste personeelslid de ruimte verlaat? Het zit ‘m in de kleine dingen. 

 

Ook is het een hele kleine moeite om het afval eens te scheiden. Gaan papier, glas en groen afval netjes in aparte bakken? Dit kun je nog een diepere laag geven, door oude laptops en mobiele telefoons een tweede leven te bieden. 

  1. Vervoer

Naast deze ‘quick wins’ kun je iets groter aanpakken en eens een strenge blik op de parkeerplaats werpen. Staat die vol met ronkende auto’s op diesel? Dan is het de hoogste tijd om te investeren in groener vervoer. Tijd om elektrisch te rijden en de tankpas om te ruilen voor een laadpas! Dit scheelt ook nog eens flink in de bijtelling voor jouw leaserijders. Men betaalt voor een elektrische auto namelijk geen 22% maar 16% bijtelling. Dat scheelt toch elke maand een flinke duit in de zak.  

 

Daarbij kun je nog iets afvragen: heeft iedereen nog wel een leaseauto nodig? Vaak kunnen mensen ook wel op een leasefiets naar kantoor komen of het openbaar vervoer pakken. Moet men toch vaak op pad? Dan kun je er ook eens naar kijken of je één bedrijfsauto kunt delen. Kies dan wel voor een groene auto natuurlijk.

  1. Schakel hulp in

Gaat het verduurzamen van jouw bedrijf minder snel of soepel dan gedacht? Dan kun je op meerdere vlakken hulp inschakelen. Wist je bijvoorbeeld dat er tal van subsidies zijn voor het innoveren van bedrijven? Zelfs al voor het berekenen van de verduurzaming kun jij subsidie krijgen. Wat te denken van de SLIM regeling, WBSO subsidie of MIT regeling? Stuk voor stuk subsidies die jou een stuk verder helpen bij het vergroenen van het bedrijf. Klop zeker eens bij een gespecialiseerd team aan om te kijken welke subsidies voor jouw bedrijf interessant zijn.