Voordelen van beleggen in aandelen en obligaties

Aandelen en obligaties van bedrijven zijn beleggingen waarin je aandelen koopt in of leningen verstrekt aan een bedrijf. Ze lijken op elkaar omdat ze allebei het potentieel voor groei bieden, maar ze verschillen op een aantal manieren. Bedrijfsobligaties betalen bijvoorbeeld regelmatig rente, terwijl aandelen dat niet doen. Aandelen kunnen op elk moment worden verkocht, terwijl obligaties doorgaans worden aangehouden tot de vervaldag wanneer het bedrijf de lening plus rente terug betaald. Hoewel deze twee soorten investeringen hun verschillen hebben, delen ze ook enkele overeenkomsten. Lees hier verder als je je afvraagt ​​hoe beleggen in aandelen en -obligaties je portefeuille ten goede kan komen.

Je kunt meer rente verdienen

De rente op bedrijfsobligaties is afhankelijk van de kredietwaardigheid van het bedrijf dat ze uitgeeft. Bedrijven met een lagere kredietwaardigheid zullen hogere rentes betalen om investeerders aan te trekken. Omgekeerd kunnen bedrijven met een hoge kredietwaardigheid lagere tarieven bieden, omdat ze minder snel in gebreke blijven bij het nakomen van hun schuldverplichtingen. Beleggen in bedrijfsobligaties is relatief eenvoudig. Je koopt deze eenvoudig via een online effectenrekening of rechtstreeks bij een bank of beursvennootschap. Je kunt ze ook kopen via aanbieders van beleggingsfondsen. Eenmaal gekocht, worden ze vastgehouden zoals elk ander type investering. Je ontvangt periodieke betalingen op basis van hoeveel je hebt geïnvesteerd en voor hoe lang.

Ze zijn een snellere bron van geld

Bedrijfsobligaties zijn over het algemeen meer liquide dan aandelen. Toch kun je zowel aandelen als obligaties relatief eenvoudig verkopen, dit ligt aan de situatie. Dit komt deels doordat veel grote beleggers bedrijfsobligaties liever in één keer kopen. Wanneer ze contant geld nodig hebben, zullen ze hun volledige bezit in één keer verkopen in plaats van te wachten tot de rentebetalingen in de loop van de tijd binnenkomen.

Hun waarde heeft de neiging sneller te groeien dan de inflatie

Als je wilt sparen voor je pensioen, is het belangrijk om rekening te houden met inflatie. Inflatie is de snelheid waarmee de kosten van goederen en diensten in de loop van de tijd stijgen als gevolg van een toename van vraag of aanbod. Als belegger wil je misschien voorkomen dat je belegt in aandelen die gevoelig kunnen zijn voor inflatie. Bedrijfsobligaties kunnen je helpen om dit doel te bereiken door een gestage inkomstenstroom te bieden wanneer de rente stijgt en daalt. Als de inflatie piekt, zullen bedrijfsobligaties nog steeds een positief rendement op het geïnvesteerde kapitaal opleveren, aangezien hun waarde doorgaans sneller groeit dan de inflatie.