Waar moet ik op letten als ik ga beleggen?

Het is een hele stap om naast sparen ook met een deel van uw geld te gaan beleggen. Als je weet wat je kunt verwachten, is de kans op onnodige teleurstellingen een stuk kleiner.

Als spaarder weet u precies waar je aan toe bent. De bank of vermogensbeheerder seint je van tevoren in als de spaarrente verandert. Wanneer deze partij financiële problemen krijgt, staat de overheid via het depositogarantiestelsel garant tot een bepaald bedrag. Bij beleggen ontbreken deze zekerheden. De hoogte van het toekomstige rendement kan niet van tevoren voorspeld worden. Er bestaat een gevaar dat je (een deel van) uw investering verliest. Als beloning voor het lopen van deze risico’s krijgt u uitzicht op een rendement dat mogelijk hoger ligt dan dat van een spaarrekening. U hoeft overigens niet per se te kiezen; sparen en beleggen laten zich prima combineren. 

Risico en rendement
De hoogte van het verwachte rendement, hangt voor een heel groot deel af van het risico van een belegging. Bij een investering in een nieuwe Nederlandse staatsobligatie is de kans bijvoorbeeld heel klein dat de overheid de lening op de einddatum niet aflost. De beloning voor dit risico is dan ook relatief klein. Bij bedrijfsobligaties is het gevaar dat een partij zijn verplichtingen niet kan nakomen wat groter. Beleggers in dit soort leningen worden voor dat risico gecompenseerd door een hogere rente. 

Aandelen of obligaties
Investeren in aandelen staat nog een stapje hoger op de risicoladder. Hierbij verstrekt u geen lening die na verloop van tijd aflost, maar u wordt voor een klein deel eigenaar van een onderneming. In plaats van rente ontvangt u bij sommige bedrijven een gedeelte van de winst in de vorm van dividend. De beloning voor het grotere risico is dat de waarde van aandelen (beurskoers) vaak stijgt als het goed gaat met een bedrijf, bijvoorbeeld wanneer de winst toeneemt of het marktaandeel groeit. 

Waarschuwingslichten
Als u gaat beleggen moet u altijd in het achterhoofd houden dat u risico en rendement tot op zekere hoogte nooit los van elkaar moet zien. Als een partij u een heel hoog rendement in het vooruitzicht stelt met de belofte dat u nauwelijks tot geen risico loopt, zouden alle waarschuwingslichten moeten gaan knipperen. Dat is helemaal het geval als er bij de belegging ook nog vermeld wordt dat deze niet onder toezicht van de AFM staat. 

Beleggen met gemak
Voor veel mensen is een beleggingsfonds een aantrekkelijk alternatief voor het zelf selecteren van een aantal aandelen of obligaties. U hoeft zich dan niet te verdiepen in de vooruitzichten van de verschillende bedrijven en het volgen van de actuele marktontwikkelingen.