
Wanneer rijdt Nederland volledig elektrisch?
Afgelopen juli is er een nieuwe subsidie vrijgegeven waardoor het elektrisch rijden in Nederland een boost heeft gekregen. Het is dan ook denkbaar dat Nederland binnen 10 jaar volledig elektrisch rijdt. Nederland is al een land dat veel elektrisch rijdt in vergelijking met andere landen. We behoren zelfs in de top vijf van de wereld. Er zijn nog een aantal andere landen die het beter doen. Een voorbeeld hiervan is Noorwegen. Binnen dit land is de helft van de verkochte auto’s elektrisch.
Goedkoper in verbruik
Op dit moment is het kopen van een auto op brandstof goedkoper. Echter, het verbruik hiervan valt duurder uit. De komende jaren zal hier hoogstwaarschijnlijk verandering in komen. Een elektrische auto is namelijk eenvoudiger te maken doordat het minder complex is. Het enige probleem waar nu nog tegenaan gelopen wordt, is de batterij. Deze zijn op dit moment nog relatief duur waardoor het aanschaffen van een elektrische auto duur uitvalt.
Gelukkig zijn er momenteel grote ondernemingen bezig met het door ontwikkelen van de batterij. Nieuwe innovaties gaan ervoor zorgen dat een batterij in de toekomst betaalbaarder kan worden gemaakt, daardoor worden ook de elektrische auto’s goedkoper. Ook helpt de overheid mee in het vergroten van het marktaandeel van de elektrische auto. Afgelopen juli is er een subsidie ingegaan waardoor je tot 4.000 euro kunt krijgen.
Steeds meer elektrische auto’s
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is er een sterke groei. Begin 2020 waren er 198.000 auto’s in Nederland die elektrisch rijden. Terwijl het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat naar buiten bracht dat het er in oktober 2020 al 250.000 zijn. Dit betekent een enorme stijgen van 50.000 voertuigen in 10 maanden.
Hoe staan we er over 10 jaar voor?
Over 10 jaar is de verwachting dat bijna iedereen elektrisch aan het rijden is. Het wordt namelijk gebruikelijker om tweedehands elektrische auto’s te kopen en daarnaast kun je een elektrische auto leasen. Hierdoor gaat het betaalbaarder worden voor het grote publiek om elektrisch te rijden.
Klimaatakkoord
Er is in Nederland een klimaatakkoord waarin is opgenomen dat alle nieuwe auto’s op elektriciteit moeten rijden. Het probleem waar nu nog tegenaan wordt gelopen is het opladen van de auto’s. Tanken bij een tankstation is op dit moment nog eenvoudiger te doen dan het opladen bij een paal.
Er zijn namelijk minder elektrische palen beschikbaar en de oplaadduur kan ook nog te lang zijn. Ook hier zijn al meerdere ondernemingen mee bezig om het op te lossen. Zo is de verwachting dat het opladen van een auto 5 keer sneller zal gaan over 5 jaar. De doelstelling hierbij is om het opladen van een elektrische auto even snel te doen als het tanken van benzine.
Gebruik van zonnepanelen
Een andere ontwikkeling dat nu speelt, is het gebruik van zonnepanelen. Dit zit staat alleen nog in de kinderschoenen. De bedoeling is dat elektrische auto’s worden voorzien van een zonnepaneel op het dak. Of het ook daadwerkelijk haalbaar is om een auto te voorzien van genoeg energie is nog niet zeker. Mocht het wel mogelijk zijn, dan raken we op weg naar een wereld met minder stopcontacten.