
Wanneer schakel je een incassobureau in?
In 2020 zijn er 2 miljoen ondernemingen in Nederland geregistreerd. Dit betekent dat zij allemaal wel een keer te maken krijgen met klanten die te laat of helemaal niet betalen. Ten eerste kun je een betalingsachterstand oplossen met een goed gesprek. Ook kun je duidelijke afspraken maken met de klant. Helaas lukt dit in de meeste gevallen niet. Op zo’n moment kun je een incassobureau inschakelen. Deze zijn door heel Nederland te vinden. Zo heb je AGIN Otten, een incassobureau in Heerlen. Maar ook in jouw regio zijn er veel te vinden. Echter mag je niet in alle gevallen direct een incassobureau inschakelen.
Betaalherinnering sturen
Op het moment dat een onderneming een samenwerking start met een klant is het heel belangrijk om de voorwaarden omtrent de betaling vast te leggen. Dit wordt vaak gedaan in de leveringsvoorwaarden. Bijna iedere ondernemer hanteert een termijn van veertien of dertig dagen. Wanneer de uiterste datum van de betalingstermijn is verstreken, kun je als onderneming herinneringen gaan versturen. Op dit moment mag je ook al een aanmaning sturen. Een aanmaning is de factuur inclusief extra kosten. Voordat je een aanmaning stuurt, is het handig om te kijken wat voor band je als ondernemer met de klant hebt. Wanneer je een goede band hebt, kun je ook telefonisch contact opnemen voordat je een aanmaning stuurt.
Incassobureau inschakelen
Het is niet bij iedere klant verplicht om een aanmaning of herinnering te sturen. Bij een zakelijke klant mag je direct een incassobureau inschakelen. Echter is dit in de meeste gevallen niet aan te raden. Kijk hierbij goed naar de band tussen jou en je klant. Wanneer er consumenten zijn die nog moeten betalen, moet je eerst nog een veertiendagenbrief versturen voordat je een incassobureau inschakelt. Wanneer de consument het verschuldigde bedrag niet betaalt binnen die veertien dagen, mag je een incassobureau inschakelen.