Wat betaalt de baas voor onze kopjes koffie?

Misschien loop je maar één keer naar de koffieautomaat op je werk, misschien wel tien keer. De meeste koffie die we drinken, drinken we op ons werk. Maar wat voor kosten zijn hier eigenlijk aan verbonden voor de baas?

Koffie op werk

Niet alleen thuis, maar ook op ons werk willen we genieten van een lekker bakje koffie. We doen het tegenwoordig niet meer met de standaard filterkoffie, onze eisen liggen inmiddels hoger. We drinken graag Lavazza koffiebonen of andere kwalitatieve koffie. Dit heeft natuurlijk ook consequenties voor de baas, want aan zo’n kopje koffie van goede kwaliteit zit ook een prijskaartje gebonden.

De prijs van een kopje koffie

Op het ene kantoor drinken ze koffie van echte espressobonen, op het andere kantoor drinkt men alleen maar instantkoffie. Een echt duidelijk beeld van wat iedereen op werk drinkt is er dus niet, maar we kunnen er wel vanuit gaan dat de meesten een machine gebruiken die de bonen voor je maalt.

Zo een machine kost rond de €3600 en dit wordt door de meeste bedrijven in vijf jaar afgeschreven. Het volledige onderhoud kost ongeveer €600 per jaar. De machine kan ook gehuurd worden, dan kost het ongeveer €1500 inclusief onderhoud

Grofweg worden er gemiddeld 9600 kopjes koffie per jaar gezet met één machine (dat is 80 kilo koffie). Een kilo koffiebonen kost ongeveer €16 en daar kan je 120 kopjes van zetten. De baas zou dus ongeveer €0,13 per kopje kwijt zijn aan ingrediënten. Dit is wanneer je zwarte koffie drinkt, maar 1 op de 5 mensen drinkt koffie met melk, wat €0,05 per cupje kost. Een zakje suiker kost €0,02 en een roerstaafje €0,04. Wil je nog een kartonnen bekertje, kost dat 5 cent per stuk.

Daarnaast wordt er nog stroom en water verbruikt voor het apparaat en dat is zo’n €0,02. Als je dit allemaal bij elkaar optelt, kom je uit op ongeveer €0,40 per kopje koffie. Dit is dan wel afhankelijk van het apparaat wat je koopt of huurt. Ook hangt het natuurlijk af van wat voor koffiebonen je koopt, maar gelukkig zijn er een hoop voordelige koffiebonen beschikbaar.