Wat kan een ontwikkelassessment bieden?

Er zijn verschillende soorten assessmentbureaus, die verschillende soorten assessments ontwikkelen, en dus ook een verschillend einddoel hebben. Het onderscheid dat het meeste voorkomt is het onderscheid tussen een ontwikkel- en selectie assessment. In dit artikel zul je meer lezen over een ontwikkelassessment. Wat is een ontwikkelassessment eigenlijk en wanneer wordt zo’n assessment ingezet?

 

Wat is een ontwikkelassessment?

De naam zegt het al: een ontwikkelassessment. Een ontwikkelassessment heeft als doel om jouw ontwikkelpunten boven tafel te krijgen. Hierbij is jouw persoonlijkheid de basis en het meest belangrijk. Er wordt dus niet alleen gekeken naar het belang van de werkgever: wat heeft hij nodig? Maar vooral wordt er gekeken naar de werkzaamheden en -omgevingen waar jij blij van wordt. De nadruk wordt voornamelijk gelegd op jouw potentie: wat kun je en wil je precies?

 

Het is fijn om een ontwikkelassessment te doen, omdat je er dan achter zult komen waar precies jouw mogelijkheden liggen. Maar ook kun je ontdekken wat voor jou juist energie slopend is. Het helpt je kortom te begrijpen waarom je wel of niet met plezier naar je werk gaat. Je ontdekt waar je energie van krijgt en wat jouw energie wegneemt.

 

Wanneer wordt er gebruik gemaakt van een ontwikkelassessment?

Een ontwikkelassessment wordt vaak gedaan als de werkgever, of de kandidaat zelf, meer informatie wil over de ontwikkeling van een werknemer. Hierbij kun je denken aan een persoonlijk ontwikkelingsplan, reorganisatie of er wordt een beeld gevormd van welke coaching en ontwikkeling deze persoon nog nodig heeft om nóg beter te worden in datgene wat hij doet.

Het is niet zo dat een ontwikkelassessment kijkt of een werknemer geschikt is voor een bepaalde functie, maar het helpt vooral om de werknemer beter te begrijpen. Het is eerder een beschrijving van de mogelijkheden die de kandidaat heeft te bieden en wat de minder sterke punten zijn.

Kortom, een ontwikkelassessment is niet leidend wat betreft een functie binnen een bedrijf, maar het kan wel leiden tot een beter inzicht van wat een kandidaat kan bieden voor een bedrijf.