Zakelijk scheiden? Lees hier hoe dat gaat

Wanneer je zakelijk gaat scheiden, is het van belang om de belangen van jouzelf, maar daarnaast ook die van je omgeving goed in beeld te hebben. De periode van de scheiding is meestal voor beide partijen een hele nare periode. Dat is logisch aangezien je gaat breken met iemand waarmee je al jarenlang een relatie hebt gehad. Het is belangrijk om tijdens een scheiding niet te snel te handelen. Veel mensen maken namelijk de fout om te proberen om zo snel mogelijk van de scheiding af te zijn. Daardoor kunnen er ontzettend vervelende situaties ontstaan die voor beide partijen niet leuk zijn. Om dit soort situaties te voorkomen kun je een aantal dingen doen. Probeer niet te veel vanuit je emoties te handelen. Zakelijk scheiden kan alleen wanneer beide partijen rationeel nadenken. Hier zijn nog een aantal tips die kunnen helpen om de scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen.

Schakel een deskundige in

Als je het gevoel hebt dat je er met zijn tweeën niet uit gaat komen heeft het vaak geen zin om eindeloos met elkaar te praten. Vaak ontstaan er daardoor alleen maar meer ruzies en irritaties waardoor de scheiding moeizaam kan verlopen. Het kan in zo’n situatie erg nuttig zijn om de hulp van een deskundige in te schakelen. Door een deskundige in te schakelen kan de scheiding meestal sneller worden afgerond. Het is wel belangrijk om goed na te denken over wat voor deskundige je nodig hebt. Als jullie beiden jullie best doen om de scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen kun je het best de hulp van een mediator inschakelen. Een mediator probeert de scheiding goed te laten verlopen door het gesprek tussen beide partijen te leiden. Het kan erg nuttig zijn om een mediator in te schakelen. Die zorgt er namelijk voor dat het gesprek in goede banen wordt geleid. Het is wel belangrijk om in overleg met je (ex)partner een deskundige in te schakelen. Wanneer je zonder aankondiging een deskundige hebt ingeschakeld kan dat in het verkeerde keelgat schieten bij de ander.

Verdiep je in elkaars motivatie en belangen

Wanneer je op het punt staat om te gaan scheiden, zit je er soms niet op te wachten om rekening te houden met de belangen van de andere partij. Het is natuurlijk niet mogelijk dat er aan alle eisen van één partij voldaan wordt. Je zult allebei rekening moeten houden met de andere partij. Alleen op die manier is het mogelijk om er samen uit te komen. Het is belangrijk om allebei een beetje water bij de wijn te doen zodat je samen tot een oplossing kunt komen. Als jullie allebei weigeren om toe te geven aan de eisen van de ander zal er geen vooruitgang worden geboekt. Wanneer dat te lang duurt zal er een rechter aan te pas moeten komen. Dat is natuurlijk iets wat je het liefst wilt voorkomen. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de ander, hoe moeilijk dat ook kan zijn.