Zo rijd je veilig en ontspannen op je brommer

Ga je binnenkort voor het eerst met de brommer op pad? Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom geven we je een aantal handige tips hoe je zo veilig en ontspannen mogelijk de weg op gaat.

1. Kleed je goed aan


Als je op pad gaat met je brommer is het belangrijk dat je goed beschermd bent tegen eventuele ongelukken. Hoewel je er misschien trendy uit wilt zien op je brommer, is het belangrijker om beschermende kleding te dragen. Kies voor een jas die tegen een stootje kan en die tegelijkertijd goed ventileert en waterdicht is. Ook raden we je aan om een helm te dragen. Zorg er ook voor dat deze fijn op je hoofd zit en ventileert. Zo maak je het dragen van een helm voor jezelf zo comfortabel mogelijk. Kortom: goede kleding zorgt ervoor dat je goed beschermd brommer kan rijden.

2. Controleer de remmen en lichten


Voordat je op pad gaat, is het belangrijk dat je een korte brommercheck doet. Werken de remmen nog goed? Doet de verlichting het nog? Een korte controle voordat je met de brommer op pad gaat, zorgt ervoor dat er eventuele ongelukken voorkomen kunnen worden. Veiligheid voorop!

 

3. Stippel de route uit


Als je voor het eerst een nieuwe route rijdt, is het belangrijk dat jij je van tevoren inleest. Waar moet je heen en hoe kan je met jouw brommer hier komen? Bovendien kan het altijd zo zijn dat er werkzaamheden plaatsvinden op de route waardoor je misschien wel moet omrijden. Controleer dit dus altijd via Google Maps, want zo zorg je er meteen voor dat je op tijd op je afspraak komt.

4. Houd voldoende afstand


Voldoende afstand houden is altijd belangrijk in het verkeer. Niet elke weggebruiker heeft dezelfde rijstijl, dus het is belangrijk om je hierop aan te passen. Zo kan je op tijd remmen of uitwijken indien dit nodig is. Wanneer je kort achter iemand zit, is de kans op een ongeluk veel groter. Houd hier dus zeker rekening mee. Rijdt jouw voorligger langzamer dan jou? Neem dan wat gas terug en pas je hierop aan. Inhalen kan alleen als het veilig is. Houd er rekening mee dat het niet vanzelfsprekend is dat andere verkeersdeelnemers jou altijd zien. Wees dus altijd op je hoede in het verkeer. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar als je zelf goed oplet kan al heel veel voorkomen worden. Krijg je alsnog te maken met een ongeluk? Een goede brommerverzekering zorgt ervoor dat je (voor een groot deel) gedekt bent voor de financiƫle schade die hiermee gepaard gaat.