Zo vervang je het beste een impeller

Deze zomer gaan steeds meer mensen erop uit, of dit nou te voet is of door middel van een vervoerwagen, zoals een auto of een motor. Sommige van ons besluiten om veel dagen door te brengen op het water in hun eigen boot. Het is cruciaal voor mensen die een boot bezitten om jaarlijks na te gaan of hun impeller nog goed functioneert. Als dit niet het geval is dan zal je het onderdeel moeten vervangen. Maar wat is een impeller precies en wat is de functie ervan? Lees verder meer over deze item.

Wat is een impeller?

De impeller is een schroepenwieltje in je buitenboordmotor waarmee het koelwater wordt rondgepompt. Een buitenboordmotor gebruikt het water waarin je vaart als koeling. Dit zorgt ervoor dat je motor zijn werk verricht, zonder overhit te raken. Je zou een impeller eigenlijk dus moeten zien als een tegenovergestelde van een propeller. Bij een propeller is het geval dat door te draaien en water te verplaatsen de boot vooruit kan gaan; bij een impeller is het juist dat het water naar binnen gaat. Het water gaat door een koelsysteem en zodoende wordt de motor verkoeld.

De impeller werkt met een systeem dat water opschept en het de koelsysteem van de motor in werkt. Over het algemeen gaat de impeller erg lang mee. Het is alleen wel zo dat de schoepen van dit systeem beschadigd kunnen worden. Wanneer dit het geval is, dan kan het koelwater minder goed door de motor geleid worden. Dit zorgt ervoor dat de motor onvoldoende gekoeld wordt en dus schade oploopt.

Wanneer werkt een impeller niet goed?

Het lastige aan schade aan de impeller is dat je vaak niet gelijk opmerkt tijdens het varen van je boot. Het is dus voor deze reden belangrijk dat je regelmatig de staat van de impeller nagaat. Dit kun je natuurlijk het beste te doen voordat je veel uitjes gaat maken met je boot deze zomer.

Bij een impeller kopen moet je eerst kijken of je huidige niet optimaal functioneert. Kijk naar de temperatuur van het koelwater: als deze zeer hoog is, dan is er een grotere kans dat je impeller schade oploopt.